Grote internationale tentoonstelling ‘The Glasgow Boys’ in het Drents Museum

Van 22 september 2015 tot en met 7 februari 2016 presenteert het Drents Museum in Assen een grote internationale tentoonstelling met werken van
The Glasgow Boys, een van de belangrijkste Britse kunstenaarsgroepen van hun tijd.

Eind 19de eeuw kwam het werk van deze groep jonge Schotse schilders, waaronder James Guthrie, George Henry en John Lavery, tot bloei. Geïnspireerd door de schilders van Barbizon, de Haagse School en het Franse impressionisme werkten zij in een moderne Europese stijl. Voor het eerst sinds 1900 is nu buiten Groot-Brittannië een overzicht te zien dat exclusief gewijd is aan deze Schotse kunstenaars.

De tentoonstelling
Natuurgetrouwe Schotse landschappen, boerenkinderen in ingetogen kleuren, decoratieve en symbolistische schilderijen met sprankelende kleurcontrasten en beelden van het moderne leven in de stad. In het Drents Museum zijn meer dan 80 schilderijen en 40 werken op papier van de tien belangrijkste kunstenaars te zien.

Barbizon en Haagse School
The Glasgow Boys was een groep van circa twintig zeer diverse schilders van ongeveer dezelfde generatie, die bevriend waren en er samen op uittrokken om te schilderen. Zij zetten zich af tegen de gevestigde orde en waren vanaf midden jaren 1880 succesvol met hun vernieuwende werk. Zij volgden zelf opleidingen in Parijse ateliers en reisden zelfs naar Japan. Geïnspireerd door de schilders van Barbizon en de Haagse School schilderden zij naturalistische landschappen en voorstellingen van het boerenleven.

Samenwerking Schotse musea
Voor deze unieke presentatie werkt het Drents Museum onder meer nauw samen met musea uit Glasgow, Edinburgh en Aberdeen. Deze tentoonstelling is de eerste in de serie Kunst rond 1900 in internationaal perspectief. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie in samenwerking met WBOOKS, Zwolle, waarin voor het eerst uitvoerig onderzocht wordt hoe de aanwezigheid van de Haagse School in Schotland de Glasgow Boys heeft beïnvloed.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen